Söderlunds Foto och Nickans korvtjolle

 

Byvägen - byns affärsgata

Söderlunds Foto

 

1937 köpte Emanuel Söderlund detta hus på Byvägen där han och Maria drev foto-och pappersaffär. Under en tid fanns det även en frisör i högra delen av huset.

I ett av Vejbystrands äldsta hus (byggt 1802) hade Maria och Emanuel Söderlund foto- och pappersaffär. Här kunde man köpa film, papper, minnessaker, godis och hyra kamera.

 

Emanuel Söderlund var också skolfotograf och gick allmänt under namnet ”Klicklund”. Familjen Söderlund var flitiga producenter av vykort med Vejbystrandsmotiv. Dessa var efterfrågade av patienter och besökare på KVK.

 

Emanuel Söderlund kom från Rättvik i Dalarna och var en aktiv Godtemplare. Innan Maria och han gifte sig bodde Emanuel Söderlund i IOGT-huset uppe i Vejby för vilket han var husansvarig.

 

Nicka-Santes korvkiosk

Emanuel Söderlund var även en duktig violonist och musikant.

Söderlunds hade under 1950-talet en filialkiosk på Sandlyckevägen där man sålde film, vykort och godis

På Byvägen 15, strax efter gamla fryshuset, fanns i början av 1950-talet en enkel ”tjolle” från vilken Sante Nilsson, (Nicka-Sante) sålde varmkorv. Sante var f.d sjöman som hade ådragit sig en skada i benet och nu var detta en del av hans försörjning.

Korvarna kokades över ett enkelt spritkök och kiosken höll öppet då det var bio eller dans i Vejbyparken.

 

 

Nicka-Sante ägde och bodde 1940- och 50-talet i huset i korsningen Fiskargränd-Byvägen.

Huset såldes 1960 till Hilbert Yngve Nilsson.

Hilbert var ett givet inslag i Vejbyparken med lyckohjul, skyttebana, tärningspel och chokladtombola. Han ambulerade också med detta runt om i bygden.

 

Vi har inte hittat någon autentisk bild på

Nicka-Santes korvkiosk.

Bilden är arrangerad.

 

Såg det ut så här?

Har du något foto eller kan berätta mer?

Kontakta Sven Wendelbo eller Roy Fröjdh