Redare, skeppare och syateljé

 

Byvägen- byns affärsgata

Redare, skeppare och syateljé

 

Huset på Byvägen 11 färdigställt 1897 samt den röda gårdsstugan.

Från vänster skepparen Karl Elof, hustrun Hulda och dottern Ruth. Axel Johansson, 3 år, står mellan farmor Hulda och faster Ruth.

Fotot från 1929

 

Tre generationer skeppare

År 1839 föddes Johannes Nilsson på Gamlegården, Sjövägen, som hade varit i släktens ägo i många generationer. Johannes var gift med Karolina Olsson och de fick sju barn.

 

Gamlegårdens marker sträckte sig då från nuvarande Postvägen ner till "Saltsjön". På gården hade man grisar, kor och höns, som Karolina fick ansvaret för eftersom Johannes var skeppare på eget fartyg och ute på sjön.

 

Karl Elof - andra generationen skeppare

Ett av Johannes och Karolinas sju barn var Karl Elof Johansson (på den tiden tog man faderns förnamn och gjorde till efternamn). Karl Elof gick redan som 16-åring på sjön och blev både inhyrd och egen skeppare/befälhavare på olika fartyg som han köpte eller bytte sig till.

 

Karl Elof gifte sig 1897 med Hulda Mattsson, dotter till skeppare Wilhelm Mattsons (bodde i Olofsgården på Sanatorievägen). Hennes far och bror omkom i en tragisk förlisning på Östersjön 1896.

 

Karl Elof och Hulda flyttade samma år in huset som Karl Elof hade byggt på Byvägen 11 - en avstyckning från Gamlegården.

 

Hulda syr brudtäcken

Hulda var en duktig sömmerska och en av hennes specialiteter var att sy brudtäcken, som ofta var gåvor till brudpar. Man började med att spänna upp tyg på en stor ram. Sedan lade man på vadd eller dun och ovanpå detta ett fint tyg för täckets framsida. Ramen restes upp och sedan stack en sömmerska på ena sidan av ramen igenom nål och tråd som fångades upp av sömmerskan på andra sidan och så fortsatte man att sy efter det kritade mönstret.

Ofta kunde det var många kvinnor från byn samlade i rummet på Byvägen för arbete och för att höra de senaste bynyheterna.

 

Tredje generationen skeppare

Karl Elof och Hulda fick sönerna Alfons, Bror och Ragnar samt döttrarna Ester, Ruth och Inez.

Vi är nu framme vid tredje generation skeppare.

Alfons och Bror hjälpte tidigt sin far Karl Elof på flera olika fartyg, bland annat ”Ture av Wejby”, som var en ca 20 meter lång dubbelmastad fraktskuta. Skutan gick mellan svenska, danska och tyska hamnar och fraktade sten, cement, fälspat, oljefat, järn, Höganäsrör, briketter, mjöl, spannmål mm.

 

Alfons gifte sig med Alma och fick sonen Axel år 1926.

(Axel har berättat mycket om denna tid). Den lilla familjen bodde i den röda gårdsstugan på Karl Elofs och Huldas tomt. 1934 flyttade de in i huvudbygganden.

Skeppare och redare Karl Elof och sömmerskan Hulda

Foto från 1932

Alfons, hans bror Bror och en kock

Alma och Alfons på MS Thure

Sommaren 1936 angör Skonaren Ture af Wejby för enda gången Vejbystrands hamn. Den lille pojken som sitter på relingen är Axel Johansson, då 10 år gammal. I övrigt är släkten samlad ombord vid detta tillfälle