Mjölk- köttaffär. Foto. Frisörsalonger. Kiosk

Interiörbild från charkuteributiken på Byvägen.

Förmodligen är det Greta Svensson bakom disken

Emellertid, Ida Svensson dog sommaren 1936 vid en ålder av 67 år. Natalie ärvde huset men återvände som tolvåring en kort tid efter Ida Svenssons död till hemstaden Winchester.

 

 

(Anm: Natalie, gift Hall, dog i december 2014 precis innan jag skulle intervjua henne./Sven Wendelbo)

 

En annan förklaring kan vara att Ida Larsson varit över i Amerika och hört talas om eller besökt huset som änkan efter repetergevärets konstruktör och fabrikör Winchesters lät bygga.

 

En del kallade huset ”Villa Vildhästen”, förmodligen för att det var lättare att uttala än "Winchester".

 

Axel Johansson och Nathalie Larson gick i samma skola

Då jag efterforskade om möjligtvis Nathalie skulle kunna ligga bakom namnet Villa Winchester kunde Axel minnas en flicka som bodde på Byvägen under några år på 1930-talet. Axel bodde som pojke på Byvägen 11 och han och Nathalie gick i samma skola under två-tre år. I gömmorna hittade Axel ett skolfoto och kunde direkt känna igen Nathalie.

Foto från skolåret 1935-1936.

Axel Johansson är nr 6 från vänster i övre raden.

Nathalie Larsson är nr 4 från vänster i mellanraden.

Byvägen - byns affärsgata

Vejbystrands Mjölk & Matvaruaffär

 

Brandts "Vejbystrands Mjölk- & Matvaruaffär" låg i källarplan. Ingång mitt på huset med chark till höger och mjölkbutik till vänster

I Johan Emil Brandts och senare sonen Gunnar Brandts hus på Byvägen 6 ledde en trappa ner till Vejbystrands Mjölk & Matvaruaffär.

 

Till höger fanns en köttaffär som Scan hyrde under några år. Greta Svensson var föreståndare. I vänstra delen av källaren var mjölkaffären som Margareta Pålsson (sedermera gift med busschaufför Palmquist) hade hand om. Eftersom båda kallades för Greta skiljde man dem åt genom att i folkmun kalla dem ”Kött Greta” respektive ”Mjölka Greta”.

 

Men det var inte bara mjölk, bröd och kött som man kunde inhandla på Byvägen 6. På infarten norr om huset såldes även grönsaker av Corfitzon och senare av Bil-Månssons dotter. I längan där bakom var lager och Brandts ”slakteri”.

 

Greta flyttade under kriget till Appelquists affär på Mellanvägen, en affär som startats 1941 av Werner Nilsson.

Scan flyttade 1959-1960 sin butik till ”Posthuset” utmed Postvägen.

Greta Malmquist till höger med Kerstin Bergman, sommarpraktikant. Året är 1955

Greta flyttade under 1940-talet sin mjölkaffär från Byvägen till Mellanvägen. Ingången var i huset norra del.

Oskar Johanssons fotoaffär och Astas frisersalong

Oskar Johansson kom till KVK som poliopatient. Efter genomgången vård bosatte han sig i Vejbystrand och byggde 1948 ett hus på Sandlyckevägen.

1955 byggde han huset på Byvägen i vilket han hade fotoateljé och fotoaffär. Förutom fotoartiklar fanns i hans butik också pappersvaror och småpynt. Oskar ramade även in fotografier och bilder. I husets norra del var det även under en tid guldsmedsaffär och bank (Barkåkra Sparbank).

 

På KVK hade Oskar träffat Asta. Hon hyrde det gamla huset på gården i vilket hon öppnade damfrisersalong. Oskar och Asta gifte sig sedermera med varandra.

 

För att öka rörligheten hade Oskar inrett huset med hiss till källaren. Med hjälp av en rullstol med mopedmotor kunde han ta sig runt i byn.

 

Oskar dog 1978. Asta drev sin salong vidare under några år och Sivert Jonsson, inneboende, hjälpte Asta med trädgård mm.

Asta levde sista åren på Viktoriagården och dog 2004.

 

Oskar Johansson vid Strandhyddan 1929. Här hade "Sommarsol" sin första verksamhet under några år.

Asta delade ut små kund-presenter i samband med

25-års jubiléet 1980.

Asta på Sommarsol, Sjövägen. Året är 1935.

Oskar sålde förutom fotoartiklar även souvenirer, klippark, papperspynt...

Oskar Johanssons Vejbystrandsbilder trycktes som vykort ”med ensamrätt” och såldes i hans fotoaffär

Nyléns frisersalong och kiosk

I hörnet Sjövägen - Byvägen hade frisör Nyhlén sin salong i uthuset. Han hade tidigare haft klippstuga i Maria Söderlunds hus. Huset byggdes 1916 av Albert Lindqvist. Han och hans hustru Gerda Kristina fick sex barn.

 

Frisör Nyhlén var lika skicklig med frisörsaxen som med dubbelsaxen och undervisade ungdomar i blåsinstrument. En orkester bildades av Gunnar Lindqvist, Sture Lindqvist, Nils Erik Jansson, Sixten Larsson, Bertil Lundblad, Sven Johansson och Ture Börjesson.

 

Nyhlén spelade också i dansbandsorkestern ”Hugo Erharts”. Orkesterledaren var en bilskollärare från Förslöv som hette Hugo Andersson.

 

I Nyhléns uthuslänga fanns även byns livligt besökta kiosk, som Nyhlén skötte samtidigt som han klippte. Han kunde snabbt växla från kunden i frisörstolen till kunden i luckan.

Som frisör sålde Nyhlén ”artiklar” diskret överlämnade instoppade i gamla tidningar.

 

Kiosken hade en ständig ström av kunder. Axel Larsson i fastigheten mittöver blev trött på alla bilar som rammade hans staket. Därför placerade han resolut en stor sten vid Larsbos infart. Stenen ligger kvar än idag och många både unga och gamla vilar sig på stenen då och då.

 

På senare tid kom en Adamsson-automat upp på kioskväggen mot Sjövägen. Automaten nyttjades flitigt under lördagskvällar av kunder som i skydd av mörkret nervöst pillade i pengarna.

 

Kanske en flicka från Winchester gav namn åt huset

Huset har i folkmun kallats för ”Villa Winchester”.

Detta kan ha sin upprinnelse i följande: Den 8 maj 1931 köptes huset av Ida Svensson (född Larsson), änka efter en hemmansägare i Förslöv. Den 12 maj 1933 registreras Natalie Elisabeth Larsson som fosterdotter till Ida. Flickan var då 9 år och kom från staden Winchester i Massachusetts, USA. Ida hette Larson som ogift och var förmodligen faster till Natalie. Fastern kanske ville uppkalla huset efter Natalies födelsestad.