Handelsboden

 

Byvägen - byns affärsgata

Handelsboden

 

Affären i norra änden av Byvägen byggdes 1917. En man som hette Jonsson-Beck stod förmodligen bakom bygget. Han var urmakare och hade en uraffär i Förslöv. På Byvägen strax efter bygget var klart hade han kanske också en tid en uraffär.

 

Blitzéns ”Nordiska Kompani”

Bland de första affärsidkarna i huset fram till 1920 var Ahlqvist.

År 1920 fortsatte Carl Blitzén med ”Nordiska Kompaniet”, som han kallade sin affär. Det var en lanthandel som sålde mångahanda varor inklusive bensin, kol och koks. Affären drevs sedan vidare under några år av Carls son som i sin tur överlät den till Ida Jeppson

 

Tipsvinnare tar över

Thea och Otto Eriksson hade enligt rykten vunnit på tipset och var välbeställda så att de kunde investera i affären. Thea och Otto Eriksson drev affären fram till 1954 då Astrid och Yngve Andersson blev nästa innehavare.

 

Olssons Handelsbod

Från 1958 arrenderade Göte och Arliv Olsson rörelsen. De köpte den år 1963 och drev Handelsboden som var ansluten till VIVO-kedjan, fram till 1977. Olssons Handelsbod var en ”träffpunkt” för många bybor.

 

Ulf och Anita avslutar en affärsepok på Byvägen

De sista som drev Handelsboden var Ulf och Anita Nilsson. Man hade hård konkurrens från ICA-affären på Mellanvägen och en ny, stor ICA-butik var under uppförande på Postvägen.

ICA köpte i denna veva Handelsboden med fastighet på Byvägen för att läggas ner den 2 augusti 1980 efter 60 års verksamhet. Därmed gick också den sista affärsrörelsen på Byvägen i graven.

ICA Vågen invigdes maj 1980.

 

Skylten på väggen säger: "Carl Blitzéns Speceri & Diversehandel”.

I ett glasskåp på väggen visas alla vykort man säljer.

Till vänster i bild syns Röyters hus.

På skylten står det ”Ole Ahlqvist Speceri Diverse Handel”. Fotot bör var från tiden 1917-1920 , dvs före Blitzéns övertagande. Reklamskyltar för Pratts Bensin och Mazetti Choklad & Cacao

Ulf Nilsson var den som längst höll ställningarna på Byvägen.

Herr och fru Olsson drev Handelsboden mellan 1958 och 1977.

Fotot togs 1968 av sonen Anders Olsson