Vi börjar vår vandring längs Byvägen med en liten avstickare till Café Hagalid på Sanatorievägen. Det fanns nämligen tre caféer i byn på kort avstånd från varandra.
Café Hagalid var ett av dem. De två andra låg på Byvägen.
Hagalid var ett av byns tre caféer/bagerier.
Det låg på Sanatorievägen praktiskt nära stranden så att barnen kunde springa dit och köpa ”ett- och två öres” godis. Här kunde man också köpa cigaretter i lösvikt. Broadway och Florida var cigaretterna på modet. Bageriet låg i källaren.
Café Hagalid
Sanatorievägen från Hamnvägen. Andra huset på vänster sida är Café Hagalid.
CarlJans - affären som hade allt
CarlJans affär på kort från 1918-1919. 1931 byggde man till en östra "flygel" som fördubblade ytan
Janne och Josefine Johansson öppnade 1888 Vejbystrands första handelsbod på Hamnvägen. Janne var en både händig och driftig karl, som hade varit på sjön, hjälpt till att bygga hus mm. Åren 1909-1918 drev han affären i hörnet Sandlyckevägen - Sanatorievägen. När Janne med ålderns rätt drog sig tillbaka från affärsrörelsen tog äldste sonen Carl vid.
(se mer om detta under "Byns första affär").
Carl gifte sig 1913 med Jeanna. 1918 flyttade Carl och Jeanna till det nybyggda huset på hörnet Byvägen-Sanatorievägen och öppnade affär där 1919. Denna kom allmänt att kallas CarlJans.
CarlJans var dåtidens storköpsaffär som hade allt vad man behövde: knappar, tyg, rep, färg, tjära, spik, manufaktur, järnvaror, takpapp, cement, fönsterglas, mjöl, socker, kaffe, salt sill, fotogen, bensin....
Många bybor och sommargäster kan fortfarande berätta om dofterna de minns av tjära och nymalt kaffe - ja man hade faktiskt ett eget kaffemärke.
Alla tolv Jansson-barnen fick hjälpa till. Här ser ni tre av dem
Vid juletid skyltade CarlJans i fönstren med de första rörliga leksakerna. För att barnens skulle kunna se dessa fanns det en bänk utanför huset att stå på.
CarlJans hade en stor familj med 12 barn och alla hade någon syssla i affären. På gården låg ett snickeri och båtbyggeri som sönerna Sven och Lars hade hand om.
I början av 1960-talet började affärerna omvandlas för självbetjäning. Carl Jansson menade att detta innebar för stor omdaning och lade därför ner affären några år in på 1960-talet. Huset såldes och gjordes om för privatboende.
Man kan säga att affärstraditionen inom familjen trots detta fortsatte. Gunvor, en av Carl Janssons döttrar och hennes man Harald Appelqvists övertog 1962 Haralds fars affär på Mellanvägen. Denna rörelse var sedermera grunden till ICA Vågen - en modern storköpsaffär.
"Snuset" bageri och café
På hörnan Sanatorievägen/Byvägen låg nästa café. Detta kallades av många för "Snuset". Den första innehavaren var bagaren Nils Peter Persson och hans fru Helena. De bodde i ett hus (Rombergs) upptill Kohagen och Nils Peter ”cyklade ut” bröd till försäljning på sin 3-hjuliga budcykel.
Caféet var under 1920-talet en populär samlingsplats för ungdomar. I caféet fanns en ”grammofon” på vilken man kunde spela olika låtar efter att ett mynt släppts ner i ett inkast. Enligt Alfons Johansson*, som var ung på den tiden, brukade ”byns pågar” använda ett preparerat mynt med ett hål och en tråd så att de på så sätt kunde få ”gratisspelningar”.
År 1930 övertog Ivan Nilssons verksamheten. Här fanns då en jukebox av modernt slag med de senaste låtarna. Dörren hade en klocka som klämtade för att påkalla betjäning när kunderna steg in i butiken. Klockan var som gjord för busstreck. Ett snabbt ryck i dörren och sedan iväg ut igen.
I källaren bakade bagare Ivan Nilsson frallor, rulltårtor och att inte att förglömma ”Vridna studenter”. På somrarna var det stor åtgång på dessa då sommargästerna kom till byn - så mycket att fru Nilsson ibland fick ransonera antalet bullar per familj.
Solbackens café och hembageri
Solbacken startades 1932 av Signe Johansson (född Ahrenberg). Signes dotter Edit, som var hårfrisörska, hade salong på andra våningen. Edit var gift med Ernst Jansson, son till Carl Jansson - CalJans, som hade affären alldeles upp till. Som bakerska och ”kafébiträde” på Solbacken anställdes Doris Hall, sedermera gift med byggmästare Gunnar Lindquist. Caféet Solbacken blev nu det populära stället för ungdomar i Vejbystrand.
Nästa ägare var Nils och Edit Karlsson. Herr Karlsson var under kriget utnämnd till fänrik och tog gärna emot gästerna vid staketet iförd militärmundering. En ny bagare, Jan Olin, anställdes.
Sista caféägarna var Hjalmar och Elsa Steen, som drev caféet mellan 1945 och 1968. Familjen Steen hade byns första TV-apparat, vilket gjorde caféet välbesökt vid utsändningar. Med familjen Steen avslutades husets caféepok. Elsa Steen bodde kvar i huset till 1981.
Ateljé för färgstark dansk formgivare
I detta hus på Byvägen 3 bodde i början av 60-talet den färgstarka danska formgivaren Astrid Aagesen. Hon arbetade först hos juvelerare i Hälsingborg och drev under 1920- och 1930-talet en ateljé för guld och silversmide i Helsingborg. Bland annat samarbetade hon med den kände Gösta Adrian-Nilsson, GAN.
Astrid Aagesen formgav även för Höganäs Keramik.
Vid drygt 80 års ålder, år 1962, öppnade hon en konstateljé på Storgatan i Ängelholm.
Läs om "När Axel Johansson hjälpte konstärinnan/ciselören
Astrid Aagesen med hennes alster”
Klick på bilden så kommer det upp en pdf du kan skriva ut
Byvägen 3.
Söndagsskola och senare ateljé för Astrid Aagesen, som var en kraftfull kvinna som gärna rökte feta cigarrer.