Oväder över Vejby

Stormar och isvintrar

Stormen Gorm i november 2015 gjorde stor skada i och kring Vejbystrands hamn. Vattnet pressades in i hamnen och det höga vattenståndet under natten gjorde att vågorna nära nog slickade Ruffens väggar. Stora stenblock på både södra och västra hamnpiren rycktes loss. Asfalten bröts upp och bryggan i södra delen av hamnen skadades allvarligt precis som vid stormen Svens härjningar december 2013. Den högsta byvindhastigheter som uppmättes under Gorm-ovädret var 39,8 m/sek (Hallands Väderö). Under Gudruns framfart 2005 var vindbyarna som mest uppe i 34 m/s.

 

Hamnkrogen i norra delen av hamnen utsattes för kraftiga vågor som pressade sig in genom västra gaveln, sköljde genom lokalen och slog ut den motsatta gaveln. Entrédörren trycktes ut och spolades i hamnbassängen. Med vattnet följde tonvis med sand, tång, sjögräs och skräp in i restaurangen. Kyl- och frysdiskar och inredning kastades runt i lokalen och på morgonen såg det ut som en tsunami hade dragit genom huset.

 

OBS Du kan klicka på alla bilder för förstoring

Hamnkrogen genomspolades av vågorna

Massor med tång spolades upp på land, bryggor slogs sönder och asfalten bröts upp av Gorms framfart

Julstormen december 1902 - den värsta i mannaminne

Julstormen, eller snarare julorkanen, 1902 har beskrivits som den värsta i mannaminne. Juldagen 1902 började det blåsa och regna kraftigt. Man hade inte dagens möjlighet att ställa prognoser men vinden var troligtvis av orkanstyrka när den drog in över de oförberedda NV-skåningarna. Klockan tre på Annandagens natt kulminerade stormen som nu hade vridit till nordväst. Vejby fiskehamn for illa under stormen och de tog många år innan skadorna var reparerade.

Andra större stormar:

• 28 september 1914 (upp till 30 m/sek)

• 3 augusti 1916 (upp till 32 m/sek)

• 2 november 1921 (30 m/sek)

• 20 september 1922 (28 m/sek).

• 9 oktober 1930 (31-36 m/sek)

• November 1981

Storm den 2 november 1982

Vid denna storm under troligtvis 40-talet går vattnet, som så många gånger senare, upp mot Dahlins Fiskaffär

Isvintern 1956

Under isvintern 1956 var Skälderviken tillfrusen under en längre tid. Vindstyrkan på 20 meter/sek pressade ismassorna upp på land. Isen tornade upp sig mot restaurangen Klitterhus väggar i en flera meter bred vall och man var rädda att huset skulle pressas sönder. Badhytterna flyttades längre och längre in på land.

 

I Vejbystrand förstördes hamnpiren genom att stora isflak ryckte loss stora stensbumlingar som drosade ner på isen i hamnbassängen. På kort tid tornade ismassorna upp sig i vallar på 4-5 meters höjd som snabbt rörde sig mot Dahlins fiskaffär.

Dahlin såg med fasa hur hans fiskaffär skulle komma att krossas. När isen till slut stannade endast någon "halvmeter" från huset kunde Ingvar Dahlin andas ut.

 

Georg Kronfälts dotter, Iréna (Ljungdahl), som på denna tid gick i realskolan i Ängelholm berättar nu år 2016, att när hon stigit av bussen vid affären och gick hem på Fiskargränd såg hon med förskräckelse ismassorna som hon tyckte vara ända uppe vid hemmet på Hamnvägen.

"Det var hemskt! När isen sedan började smälta på våren lossnade de infrusna stenbumlingarna och föll ner med ett brak på kajen.

Det lätt som kanonskott!"

Den höga isvallen stannande

strax intill Dalins Fiskaffär