Byns första affär

 

Vejbystrands första handelsbod öppnade 1888

Flickan på bilden heter Inga (gift Larsson) och var dotter till Bernhard och Alma Johansson, sedermera Jansson efter namnbyte 1934.

Bernhard var skräddare, utbildad i London, och köpte huset 1909 av sin far Janne, även kallad HaraJanne.

Vejbystrands första handelsbod låg på Hamnvägen och öppnades 1888 av Janne och Josefine Johannesson, som flyttat hit från Magnarp. Här kunde man köpa förnödenheter som behövdes till båtarna såsom tjära, tåg, spik. Senare började man också saluföra livsmedel och andra varor som ortsbefolkningen behövde.

 

Affären blev skrädderi

Janne och Josefin fick sju barn så med nio i familjen blev det trångt i huset. 1908 byggde Janne därför ett hus i "Tunnby" (hörnet Sandlyckevägen-Sanatorievägen) för den stora familjen och för att förlägga affärsverksamheten dit. Några år senare ändrade Janne släktnamnet från Johannesson till det modernare Johansson.

En av sönerna, Bernhard, hade utbildat sig till skräddare i London 1906. Han köpte huset på Hamnvägen och öppnade skrädderi där.

Affären flyttar till Tunnby 1909-1918

I affären på hörnet Sandlyckevägen - Sanatorievägen fortsatte nu Janne sin affärsrörelse. Sonen John var en duktig handelsman och blev föreståndare. Far Janne ägnade sig mer åt vagnmakeri, som han lärt sig i sin ungdom. Han var även båtbyggare, fiskare och hade många andra talanger.

Sonen John, som skötte det mesta i affären, dog 1918 i spanska sjukan 32 år gammal.

 

Jannes son Carl öppnar CarlJans på

Byvägen-Sanatorievägen

Jannes och Josefinas äldste son Carl gifte sig 1913 med Jeanna, dotter till murare Alfred. 1918 flyttade Carl och Jeanna till ett nybyggt hus på hörnet Byvägen-Sanatorievägen och i november 1918 registrerades firman "Carl Jansson". Affären kom allmänt att kallas "CarlJans". Carl antog i samband med detta efternamnet Jansson.

År 1934 antog även brodern Bernhard med familj släktnamnet Jansson.

 

På sidan om Byvägen-byns affärsgata kan du läsa mer om CarlJans

Ingående beskrivning av CarlJans affär och släkt finns i boken Harajannen som kan köpas här:

www.peokonsulten.se/HTMLINSLAG/Harajanne.html

Janne Janssons hus såldes 1939 till Falu Kommun och blev barnkoloni

CarlJans affär på vykort från 1918-1919. 1931 byggde man till en östra "flygel"

1921 införskaffades denna T Ford