Den stora flygnatten

 

Planet startade från Ludford Magna med Stettin som mål

Från Ludford Magna med Stettin

som mål

 

Natten mellan den 29 och 30 augusti kallas för "Den stora flygnatten". Bombkriget hade intensifierats och den natten sände Royal Airforce iväg 592 Lancasterbombare mot Königsberg, Danzig och Stettin. Färdvägen gick över norra Danmark och Sydsverige. Vänligt sinnade personer hade placerat en radiofyr på Hallandsåsen som hjälp vid passagen över Skåne. Det hela började sent på kvällen och dånet från bombplanen var bedövande.

 

Familjen Fröjd på Byvägen 16 bestod av mor och far plus sju barn i åldrar från 2 till 14 år.

 

– Far hade sedan kriget börjat öva oss att, med förbundna ögon, ta oss ner i skyddsrummet i källaren. Dessa övningar genomfördes flera gånger varje vecka och allt var rutin. Denna natten blev något annorlunda. I stället för att be oss springa ner i källaren bad far oss gå ut på balkongen för att höra och se.

 

– Vid 22.30-tiden kunde vi höra kanonbuller från luften och plötsligt kom en helt övertänd Lancaster dykande ner genom molntäcket och passerade över oss på låg höjd. Det var inte lönt att söka skydd utan de gällde bara att se vad som skulle hända. Planet passerade i sydvästlig riktning och träffade havet cirka 1000 meter bort. Det blev ett förfärligt brak och sedan var det slut.

Nästa dag kunde vi vrakfynda längs stranden och hittade då både det ena och det andra. KVK:s likkällare fick ta emot en hel del av resterna från besättningen.

 

Det störtade planet var en Avro Lancaster Mk 1 med beteckningen ME 592 och bar koden SR-D. Flygplanet tillhörde 101 squadron med åtta mans besättning. Föraren hette F/O Piprell och de kom från Ludford Magna med Stettin som mål. 101 divisionen var ett specialförband inom Bomber Command med uppgift att störa tyskarnas radio- och radarutrustning. Besättningen var förstärkt med en specialutbildad man som skötte utrustningen. Planen kallades för "Airborn Cigarr" (ABC) men uppträdde i övrigt som ett vanligt bombplan.

 

Flera plan sköts ner samma natt av tyska jaktplan

Ett tyskt nattjaktflygplan av typen Junkers Ju88 sköt ner bombaren och det var detta kanonmuller vi hade hört. Besättningen på Lancastern bestod av åtta man utöver F/O Piprell. Färdmekniker var sgt Gibbon, navigatör sgt Fawsett, bombfällare sgt Cunningham, telegrafist sgt Heath, skyttar sgt Howie och sgt Kendall samt störningsoperatör sgt Farrington. Den ende som överlevde nerskjutningen var sgt Cunningham som hoppade i fallskärm och återfanns vid Viarp utanför Förslöv.

 

Tyskt jaktplan Junker Ju88

Tyvärr var det inte det enda flygplanet som sköts ner denna natt. När planen passerade in över Jylland väntade den tyska nattjakten som sköt ner ett antal av dem. Väl inne över Skåne avbröt de flesta nattjaktplanen sina anfall. Bombarna anfölls senare av nattjaktplan över nordtyskland plus vad luftvärnet kunde skjuta ner.

 

Den aktuella raiden (nummer 30) där 101:a divisionen ingick omfattade 189 flygplan.

101:a divisionen bestod av 15 plan och tre av dem sköts ner. Först sköts LM479 "SR-F" ner över västa Jylland. Sedan sköts "vår Lancaster SR-D" ner över Hallandsåsen och störtade vid Vejbystrand.

 

LL757 "SR-W " störtade vid Lärkesholm nordväst om Örkelljunga och hela besättningen omkom.

 

ME742 störtade vid Nyleds dansbana utanför Båstad men besättningen hade lämnat planet med fallskärm och var oskadd.

ED588 störtade vid Höjalen utanför Vittsjö. HK594 störtade vid Svensköp öster om Hörby och en av besättningen överlevde.

 

När planen var på hemväg strax efter 1-tiden störtade LL947 vid Hultabygget utanför Knäred och besättningen klarade livhanken. ME800 kom in på låg höjd över Sverige och störtade vid Gäddeboda öster om Agunnaryd men besättningen hade hoppat och klarade sig. Vid femtiden på morgonen landar PB379/G på F12 i Kalmar med en skadad flygförare.

Av de deltagande 189 planen i denna räd störtade 15 stycken av olika anledningar.

 

 

 

 

Roy Fröjdh pekar ut platsen där Lancastern störtade 1944

Den stora flygnatten

Historien om ett engelskt bombflygplan som störtade i havet vid

Vejbystrand klockan 23.40 den 29 augusti 1944

berättad av Roy Fröjdh.

"Den stora bomboffensiven mot Tyskland startade 1943. Jag var då 10 år gammal men minns fortfarande några episoder. De mest spektakulära var de amerikanska dagräderna mot mål i norra och östra Tyskland. För att nå sina mål gick den bästa flygvägen över Sydsverige. Dagligen passerade stora armador av amerikanska bombplan av typerna B17 Flygande Fästning och B24 Liberator över oss. De kom flygande på hög höjd och vi kunde följa deras kondensationsstrimmor på vägen mot sina mål. På hemvägen var många av dessa bombplan skadade av jaktflyget eller av luftvärnet och tvingades nödlanda i Sydsverige.

På nätterna anföll engelska plan av typen Lancaster. De allierade hade ett system där bombplan skulle anfalla dygnet runt för att trötta ut befolkningen och inte minst luftförsvaret. Vi märkte dessa natträder tydligare då de engelska bombarna kom inflygande på låg höjd mot sina mål. Flygplanen kom dånande över oss och det gällde att snabbt komma ner i husets källare där vi hade vårt skyddsrum. Vid återflygningen någon timme senare väcktes vi åter av dessa lågtflygande plan.

 

1944 blev bomboffensiven intensivare och kriget kom mycket närmare. Den 11 april gick det stora larmet bland oss grabbar. Ett amerikanskt bombplan, en Boeing B17G Flygande Fästning "COW TOWN BOOGIE", hade landat vid Ängeltofta. Landningsplatsen var inte långt från området där F10 var under uppbyggnad. I vild karriär cyklade vi dit och kunde på nära håll studera den stora bombaren. Hemvärnsgubbarna som vaktade flygplanet var inte så noga med oss grabbar."

 

AVRO Lancaster Mk1

Här från balkongen Byvägen 16 kunde Roy Fröjdh och hans familj se den brinnande Lancastern dyka ner i havet strax utanför Vejby udde.